Hoewel de Via Francigena een van de minst bekende pelgrimsroutes van Europa is, vinden velen dat het wel een van de mooiste is. Dit middeleeuwse pad liep ooit van de Engelse stad Canterbury naar Rome, via Engeland, Frankrijk, Zwitserland en Italië. Het kost ongeveer 60 dagen om het ruim negenhonderd kilometer lange deel door Italië te lopen, als je rond de 15 kilometer per dag loopt.
Wilderness Travel is het eerste adventure reisbureau dat een reis aanbiedt over deze route, die voor het grootste deel niet bewegwijzerd is. Je volgt gedurende tien dagen het pad van pelgrims, over een deel dat langs de beroemdste landschappen loopt. De start is in Siena, en daarna kom je door oude stadjes en dorpen waar nog Romeinse wegen en amfitheaters en oude Etruskische tomben te zien zijn. Je loopt naar Buonconvento, een beroemde halte in een Toscaans landschap vol goudgekleurde graanvelden, olijfbomen en dichte bossen met warme bronnen. Via de stadjes Montefiascone, Viterbo, Capranica en Sutri, brengt de route je naar Rome. Wandelaars eindigen hun tocht door rechtstreeks het Sint-Pietersplein op te lopen.
Als pelgrim naar Rome
Alle wegen leiden naar Rome, maar sommige doen dat via een pittoreskere route dan andere. De Via Francigena is een oude pelgrimsroute tussen Groot-Brittannië en Italië, en begint in het Zuid-Engelse Canterbury bij de kathedraal. Het pad volgt in de voetsporen van de aartsbisschop van Canterbury, Sigeric, die in 990 naar Rome reisde om de toenmalige paus te ontmoeten. Vanuit Engeland vaar je naar Frankrijk, en al wandelend over veepaden, karrensporen en rustieke weggetjes bereik je het meer van Lausanne in Zwitserland. Niet iedereen begint overigens in Engeland: er zijn ook aanlooproutes vanuit Nederland, Frankrijk en Duitsland. Daarom begint volgens sommigen de ‘officiële’ route pas bij de Grote Sint-Bernhardspas in Zwitserland. Daar steek je de grens over met Italië, om in 1.000 kilometer naar Rome te lopen.
Het Italiaanse deel van de route doet veel historische stadjes aan, zoals San Gimignano en Lucca; in de Toscaanse heuvels wandel je over wegen omzoomd door cipressen. De bewegwijzering bestaat deels uit rood-witte vlaggetjes met een zwart silhouet van een pelgrim erop, en deels uit (bruine) bordjes met daarop een gele pelgrim.
De Via Francigena heeft door de eeuwen heen meerdere namen gehad, waaronder de Via Romea, de Lombardische weg en de Iter Francorum. Een bijzonder alternatief van de route is de Via Francigena di San Francesco of de Camino di Francesco, tussen Florence en Rome. Bijna 800 jaar geleden maakte Franciscus van Assisi lange voettochten in dit gebied. De route komt onder andere door Assisi, en er zijn onderweg tal van kerken en kapelletjes die aan de heilige Franciscus herinneren.
Totale afstand: zo’n 1.700 kilometer vanuit Engeland, 1.000 vanuit Zwitserland Aantal etappes: 80 vanuit Engeland, 45 vanuit Zwitserland Start: Canterbury of de Grote Sint-Bernhardspas
Eindpunt: Rome Wandelroutegids: The Via Francigena. 1000 kilometers from Gran San Bernardo to Rome – R. Ferraris, L. Callegari en S. Frignani Website: www.viefrancigene.org/en/
Via Francigena
Engeland/Frankrijk/Italië
Begin Kathedraal van Canterbury, Engeland Eind Rome,Italië Afstand 1899 km Duur 3 maanden Niveau
Middelzwaar tot zwaar Terrein Boerenpaden en verharde wegen Info goo.gl/n7KKxh
De Via Francigena, de ‘weg door Frankrijk, is een oude pelgrimsroute van Canterbury in Engeland naar Rome. Nadat het Romeinse Rijk het christendom als staatsgodsdienst had aangenomen, leidde dit vanaf de 4e eeuw tot een ware hausse in pelgrimages naar Rome. Veel Britten maakten vanuit Canterbury de oversteek naar het vasteland en trokken door noord-oostelijk Frankrijk via het Rijnland en over de Alpen bij de Sint-Bernardspas naar de heilige stad. De route is door de eeuwen heen nauwelijks veranderd.
Anders dan de meeste hedendaagse langeafstandspaden, die met een grote boog om steden en dorpen heen lopen, voert de Via Francigena juist steden op: hier konden de vele pelgrims voedsel en onderdak vinden. Vroeger was het een eenvoudig heen-en-terug-pad, tegenwoordig is het deels gecommercialiseerd: organisaties als UTracks verzorgen onderdak op alle etappes en bezorgen je bagage in de volgende stad, zodat je je tijdens het wandelen nergens meer om hoeft te bekommeren.
Enkele tientallen jaren geleden taalde niemand naar de Via Francigena, behalve enkele pelgrims en geschiedkundigen. Maar plotseling raakten wandelaars die al andere pelgrimsroutes hadden afgelegd geinteresseerd in deze oude route. In 2007 legde een groep fietsers het traject van Canterbury naar Rome in slechts zestien dagen af. In 2009 blies de Italiaanse overheid het Italiaanse deel van deze route nieuw leven in. Tegenwoordig wordt de Via Francigena weer min of meer gelopen zoals voorheen. De sfeer is minder sterk op pelgrims gericht dan de Camino de Santiago maar dat gaat misschien nog komen. Wie langs de Via Francigena loopt, heeft geen haast.
BDS
www.macsadventures.com
De befaamde middeleeuwse torens van de heuvelstad San Gimignano in de provincie Siena steken fier overeind.
Een typisch middeleeuws steegje in een heuvelstad langs de Via Francigena.
“Sinds de middeleeuwen gingen duizenden en nog eens duizenden pelgrims je voor op dit fantastische pad naar Rome”
Europa Engeland/Frankrijk/Italië | 207