Europese wandelwegen doorkruisen het continent in alle windrichtingen maar de Balkan bleef lang een blinde vlek. Wellicht het gevolg van de woelige oorlogsperiode van begin jaren ’90 vorige eeuw die zijn sporen heeft nagelaten op het toerisme maar ook op de lokale bevolking en de toegankelijkheid van berggebieden.
Gelukkig lijkt daar nu verandering in te komen. Geïnspireerd door de Via Alpina die de Alpen doorkruist, is de Via Dinarica in het leven geroepen. Drie ‘conceptuele’ routes doorkruisen de Balkan van Slovenië tot Albanië. De Dinarische Alpen domineren de volledige regio. De witte hoofdroute loopt door deze indrukwekkende bergketen van het ene massief naar het andere en eindigt aan de voet van de hoogste berg: de Maja Jezercë in Albanië op 2.694m hoogte.
Bewegwijzering en kaarten
Net als bij andere e-wegen is de Via Dinarica een aaneenschakeling van bestaande routes. Sommige wandelgebieden zijn al langer bekend o.a. Velebit in Kroatië en Durmitor in Montenegro. Daar zijn zowel kaarten als bewegwijzering vrij goed in orde, en je vindt er ook voldoende berghutten of andere overnachtingsmogelijkheden.
In andere gebieden is dat veel minder het geval. Er wordt er wel gewerkt aan een uniforme bewegwijzering, een rode bol met wit rondom, maar kaarten en overnachtingsmogelijkheden zijn soms moeilijk te vinden. Deze gebieden zijn enkel geschikt voor ervaren trekkers die er niet voor terugschrikken om wild te bivakkeren en die hun plan kunnen trekken met ‘oude’ kaarten, die soms nog dateren uit het communistische tijdperk.
Grensovergangen
Eén van de belangrijkste belemmeringen van dit project zijn de gesloten landgrenzen. Je moet nog altijd gebruik maken van de officiële grensposten, die logischerwijze vaak aan grotere wegen liggen. Met een identiteitskaart en/of internationaal paspoort gaat dit evenwel vlot. In sommige grensstreken, vooral langs de grens van Bosnië-Herzegovina met de buurlanden, wordt getolereerd dan bergwandelaars via frequente gebruikte paden eventjes de grens oversteken om een berg te beklimmen.
Landmijnen
De oorlog van de jaren ’90 laat nog altijd zijn sporen na in het landschap. Naast stukgeschoten gebouwen liggen er nog heel veel landmijnen. Het probleem is het grootst in Bosnië-Herzegovina. Daar is het belangrijk om je goed in te lichten over welke routes opnieuw in gebruik zijn. Ook kaarten vinden is er niet evident. Enkel in Sutjeska Nationaal Park, op de grens met Montenegro, is er een nieuwe wandelkaart uitgegeven naar aanleiding van het nieuwe Crossborder National Park.
Summitpost
De Via Dinarica heeft een eigen website maar praktische informatie staat er op dit moment nog niet op, die plannen zijn er wel. Er is ook een facebookgroep en een twitteraccount.Voorlopig heb je het meest aan de pagina over de route op Summitpost. Deze website is een Wikipedia voor en door bergsporters. Je kunt er dus ook in contact komen met lokale bergsporters die je op weg kunnen helpen als je info zoekt over minder toegankelijke gebieden.
Eigen ervaring
Meer weten over mijn ervaringen met deze route? Lees het blog van onze 12-daagse trektocht door Montenegro en Bosnie-Herzegovina.
Er zijn 3 routes: white trail, blue trail en green trail
https://trail.viadinarica.com/en/tour/long-distance-hiking/via-dinarica-white-trail/17291189/
https://www.oppad.nl/via-dinarica-wandelroute-door-de-balkan