https://www.skylife.com/en/2012-07/a-taste-tour-in-the-homeland-of-the-hittites
https://cultureroutesinturkey.com/gastronomy-route/
Recommended 7-day Walk
Day 1 : İskilip-Ahmetçe (7 km), stay in a village house in Ahmetçe
Day 2 : Ahmetçe-Akpınar-Yalakyayla (14 km), camp at Yalakyayla
Day 3 : Yalakyayla-Sorkun (11 km), stay in a village house in Sorkun
Day 4 : Sorkun-Asarkaya-Şelaleler-Karayanık (14 km), stay in a village house at Karayanık
Day 5 : Karaağaç Yaylası-Abdullah Yaylası (10 km), stay in Kargı Holiday Village
Day 6 : Tepelice-Hacıveliler-Kargı Holiday Village (11 km), stay in Kargı Holiday Village
Day 7 : Kargı Holiday Village-Waterfall-Başköy-İkitaş (14 km), stay in Kargı
Gastronomische route
Corum, Turkije
Begin Iskilip Eind Kargi Afstand 130 km Duur 7 dagen Niveau Licht tot middelzwaar Terrein Heuvels, bergpaden Kaart goo.gl/k1xE7n
Al sinds de dageraad van de geschiedenis is de Kizil Irmak- met 1355 km de langste rivier in Anatolië – een handelsroute met de ene nederzetting na de andere. Tegenwoordig is de rivier een bron van waterkracht en promoot de Turkse overheid het stroomgebied van de Kizil Irmak als vakantiebestemming voor ecotoeristen, met name de bezoekers met een interesse in de culinaire tradities van dit gastronomische kruispunt, waar de Arabische kookstijl meer dan drieduizend jaar geleden versmolt met de Europese keuken.
De huidige route omvat 25 gemarkeerde wandelpaden die ruim 190 km beslaan, aangevuld met tal van alternatieve zijroutes die de totale lengte op 305 km brengen. De aanbevolen wandeling begint in de gastronomische plaats Iskilip, een citadelstad op een heuvel op 160 km ten noordoosten van Ankara. Vanaf daar is het slechts 7 km naar Ahmetce, de eerste overnachtingsplaats, maar de afdaling naar het rivierdal is behoorlijk steil. Neem rustig de tijd om van de prachtige uitzichten te genieten.
Op dag twee wandel je tweemaal zover door een deel van de Aladağlar, een massief in het Taurusgebergte, naar het dorp Yalakyayla. De derde nacht breng je na een 11 km lange tocht door in Sorkun, en na een typisch Anatolisch avondmaal leidt het pad je de volgende dag naar Karayanik, 14 km verderop.
Aan het eind van de vijfde dag kom je bij Kargi, een vakantiedorp waar je drie dagen kunt verblijven om rond te wandelen in de bijzondere omgeving en bovenal – het is en blijft toch een gastronomische route de lokale gerechten te proeven, met hoogtepunten als rijst, okra en tulum peyniri, een kruimelige kaas gemaakt van geitenmelk. GL
“Proef de verrukkelijke, traditionele streekgerechten met vreemd klinkende namen.”
www.cultureroutesinturkey.com
De gastronomische route begint in de pittoreske stad Iskilip in de Turkse provincie Çorum.
770| Erfgoed